Foto příběh: Pravda o tatranských lavinách

Cesty do hor jsou plné příběhů – radostných, smutných i naučných. Jeden z nich se podařilo zachytit fotoreportérovi časopisu Bravo, který monitoruje cesty pražské formace Beton Ski Team, do exotických destinací (např. Vysokých Tater).

V tomto díle, který ale nenavazuje na žádné předchozí díly a dost možná nepředchází žádné díly následující, se jeden z Betonářů při svých toulkách nejvyšším pohořím našich východních sousedů (které jim hrozně závidíme), setkává s velmi vitálním zástupcem druhu Klasik tatranský.

1_ed1_IMG_3852

Tento druh se vyznačuje především lety zkušeností, které se svým počtem můžou rovnat či přesahovat věk daného návštěvníka, seznamem túr, které mu může tiše závidět kde jaký profil současného horala na té které sociální síti, bezkonkurenční znalostí místního prostředí a hlubokým citem pro vyhodnocení nebezpečí v ten daný okamžik. Pokud se návštěvníkovi podaří překonat jazykovou a kulturní bariéru (např. pomocí konzumace vybraných iontových nápojů nebo prošlápnutím té které stopy), Klasik se, samozřejmě pouze za vhodné hvězdné konstelace a příznivého horského elektromagnetického vlnění, uvolí podělit o trochu svého unikátního know-how.

2_P1240256_edited-1 3_ed 3_IMG_3872 4_IMG_3841_edited-2

A tak se Betonáři dozvěděli o jednom ze základních pravidel lavinové prevence ve Vysokých Tatrách.