Pojeďte s námi do Íránu!

Láká tě dálný východ a v zimě se nejraději pohybuješ se dvěma prkýnky na nohou? Tady jsi na správné adrese!

Na Manaslu nám Martin Ksandr, jeden ze spolu-expedičníků, vyprávěl o jejich brněnském projektu Expedition Club. Expedition Club je spolek velkých nadšenců, kteří organizují výpravy do nejrůznějších částí světa, často poněkud netradičním způsobem, např. na Babetě nebo třeba úplně naslepo. Slovo dalo slovo a pro letošní sezónu jsme pro Vás vypsali jeden ryze skialpinistický zájezd!

Přidáte se?

7_IMG_8367

Kousek pod chatou Sarchal (3660m) – ta bude naší základnou

 

Írán je kolébkou středoasijské civilizace, zemí plnou zvídavých a neskutečně pohostinných lidí, kteří ale žijí pod přísnými pravidly režimu islámské republiky. Není se ale čeho bát, i díky autoritativnímu režimu je země ostrůvkem stability v hodně drsném regionu. A lidé? Ve velkých městech nás překvapí suverénní angličtinou a často i znalostmi o celém světě (včetně Česka).

Írán nabízí nejen velké množství neskutečně zajímavých památek z různých období Perské říše, ale i překrásné hory. Asi každý kopcomil zná Damavánd, s více než 5600 metry nejvyšší horu Íránu, ale i celého Blízkého východu. Damavánd je sopka, která ční nad okolní krajinu a je ošlehávána větry ze všech stran. Na jejích, jak to u sopek bývá, nekonečných úbočích najdete betonově tvrdý sníh a taky skupinky turistů ze západu – včetně skialpinistů. Proč se tedy mačkat s ostatními na nejdražším kopci Íránu, když si mnohem více skialpinistické legrace a samoty hor můžete užít v pohoří Alam Kooh?

Alam Kooh dosahuje výšky 4802 m a kromě obrovských žulových stěn nabízí i spoustu kopců s pěknými firnovými svahy. Po výstupu na chatu Sarchal, naše nocležiště, zkusíme například Takht-e Solleyman (4650 m) nebo Siah Kaman (4550 m), na který budeme koukat ze zápraží chaty. Íránci jsou velcí horolezci a Alam Kooh, to jsou jejich Tatry. Na jaře v nich však nenajdete ani živáčka, takže v jednom z winterraumů kamenné chaty Sarchal budeme mít místa dost.

Po návratu z hor se před návratem do evropské reality ponoříme ještě do tajů Teheránu. Tato téměř desetimilionová metropole nabízí nepřebernou škálu možností a my si vybereme tu nejzajímavější podle našich aktuálních preferencí.

Kdo by toho cestování neměl dost, může ještě na závěr, pokud zbude čas a chuť, podniknout krátký výlet do Esfahánu, údajně jednoho z nejromantičtějších měst na světě.

Více info tady.