Telenovelablog – 5. Afghánská oáza klidu

Čeká Vás země, do které jsme nikdy nečekali, že se podíváme. Když nás ale po Skypu Martin Ksandr a Jan Kudrna ujistili, že to je rozumná destinace, neváhali jsme ani chvíli.

Ponorku necháme v Tádžiku a vzhůru do neznáma. Po přechodu hranice na sebe trochu překvapeně koukáme. Je tu trochu živěji, než jsme si mysleli. Vojáci nás uklízí na základnu a tahají kalašnikovy ze zbrojnice. Snažíme se zjistit, o co jde a na točení není čas.

Prvotní šok se ale rychle rozplyne v pohostinnosti místních ve Wakhanském údolí – téhle zapomenuté nudli obklopené horami Hindúkuš. Potloukáme se po vesnici, kde je všechno jak ze zpomaleného filmu.

natáčení ve Wachanském údolí

natáčení ve Wachanském údolí

pohostinní obyvatelé vesnice Qazi Deh

jeden ze zážitků s vesničany - lezení po skalách

jeden ze zážitků s místními

Klidně bychom zůstali, ale lákadlo údolí pod sedmitisícovým Noshaqem, nejvyšší hory země, je až příliš velké. Čeká nás pár týdnů samoty na kopci. To samotné bude jedním z největších zážitků na cestě.

výstup na Noshaq

výstup na Noshaq

Karel a pohoří Hindúkuš

Karel a pohoří Hindúkuš

Ve střižně si pak dlouho lámeme hlavu, jak všechny ty dojmy zažrané hluboko pod kůži, dostat do 40ti minut. Nakonec jsme komentáře vyhazovali a vyhazovali, až nám zbyla poněkud minimalistická varianta. Dlouhé střihy, keců málo, hudby víc, jen ať necháme místo pro tenhle zašitej kout světa.
Snad ještě chvíli zůstane takhle zašitej.

Česká televize – Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou – 5. díl Afghánská oáza klidu

dil-5_1   dil-5_5   DCIM100GOPROG0083441.