Telenovelablog – 6. Po střeše střední Asie

Čeká Vás díl, který vůbec neměl vzniknout. Původně jsme chtěli jen rychle přejet Pamir Highway a trochu si před Nepálem a Manáslu odpočinout. Ten měsíční odpočinek byl ale aktivnější než jsme čekali…

A taky veselejší. Ještě na dohled od Afghánistánu jsme nabrali dva stopaře, vtipný izraelský páreček, toho čase poněkud zoufale čekající na odvoz pustinou Wahkanského údolí a dál, pár set kilometrů horami. Z Amyho se rychle stal DJ výpravy a z naší Ponorky zanedlouho hausbót. To nám poněkud ztuhl úsměv, z neprodloužitelných tádžických víz totiž zbývalo posledních pár hodin.

6_2   6_3

 

V Kyrgyzstánu jsme pak vyrazili relaxovat do druhé největší jeskyně v zemi. O nutnosti její návštěvy nás přesvědčil kamarád Petr Vejvoda, v komunitě horomilů známý svými odvážnými výstupy a precizním vyjadřováním. Když nám po Skypu o jeskyni napsal, „Je to m****, jak hovado“… věděli jsme, že ji musíme hledat. Bez přesných instrukcí od Vejvise bychom její vchod hledali dodnes.

A aby těch vtipných setkání nebylo málo, na severu Kyrgoše nás čeká setkání s Birgit Fuchs a Klemens Holzleitner, rakouským párečekem, který jsme potkali už v Íránu a fakt nevěřili, že by se svojí upravenou Pandou mohli dostat až sem.

A to nejlepší na konec – Martinův kamarád Robert Kulhanek, který dorazil z Čech, že prý spolu zkusí pár dní letět na paraglidu přes hory Tian Šan… takže se máte na co těšit!

Česká televize – Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou – 6. Po střeše střední Asie

přelet přes Tian-Šan

přelet přes Tian-Šan

létající Martin :)

létající Martin :)