Telenovelablog – 4. Pestrá postsovětská čtyřka

Pracovně jsme tomuhle dílu říkali „Stány“. Turkmenistán, Uzbenistán, Kyrgystán, Tádžidkistán… všechny ty názvy zní podobně, přitom každá z těch zemí je úplně jiná. Čeká Vás zářivé mramorové město, nekonečné pouště, zelená údolí plná koní i nehostinná horská tundra na prý jedné z nejhezčích horských silnic.

V Ala Arcče v kyrgyzském Ťan Šanu nás pak schladilo nepěkné počasí. Původně jsme neplánovali tam tuhle epizodu dát, páč jsme tam byli romanticky ve třech – za Martinem přijela jeho Bára. Střihačovi Skaldovi se ale záběry líbily a se zdůvodněním „příliš mnoho chvilkových aktérů mate diváka a beztak si všichni budou myslet, že jste buzny“ Báru vystříhal. Martin z toho upadl do melancholického smutku a tomu odpovídá i výběr hudby – rockeři mezi Vámi určitě hravě poznají tuhle formaci podle jejího úplně spešl zvuku.Turkmenistán to je jedna velká poušť a jedno velké naleziště zemního plynu. Donedávna se v tomhle policejním státě dalo cestovat jen s oficírem za zády, dneska je to o něco snazší. V absurdně mramorovém hlavním městě Ašchabad jsme i tak byli pořád pod dohledem a točení nebylo vůbec snadné. V poušti Karakum už nás rozhodně nikdo nesledoval. Spíš my jsme nemohli odtrhnout oči od „Brány do pekla“ – hořícího kráteru Darwaza.

dil-4_6

Na cestě do mramorového Ačchabadu

kráter Darwaza

kráter Darwaza

Náš třídenní rychloprůjezd Uzbekistánem jsme dramaturgicky zredukovali na návštěvu města Buchara – jedné z perel Hedvábné stezky. Po všem to cestování jsme se pak už fakt těšili do Kyrgyzstánu. Díky na asijské poměry velmi slušné infrastruktuře jsme ho překřtili na Švýcarsko Střední Asie. Martin poprvé vytáhl paraglide. Jako správní romantici jsme k leteckým záběrům přidali ozajstou „filmovku“… schválně, kdo pozná autora!

Martin v paraglidu ve "Švýcarsku Střední Asie" :)

Martin v paraglidu ve “Švýcarsku Střední Asie” :)

sjezd doliny Ala-Arča

sjezd doliny Ala-Arča

dil-4_1 dil-4_2

 

Jó a aby toho nebylo málo, tak Vás nakonec čeká projížďka po legendární vysokohorské silnici Pamir Highway.

Česká televize – Hedvábnou stezkou nahoru a dolů – 4. díl Pestrá postsovětská čtyřka

dil-4_12  dil-4_11

 

dil-4_7  dil-4_13