Blog 18 – Damavánd – na střechu Íránu

Damavánd je s 5600m nejvyšší sopkou Asie a nejvyšším kopcem Blízkého východu. Jeho pravidelné tvary se tyčí k nebi kousek za Teheránem a možná i proto na něm o návštěvníky není nouze, obzvláště v létě. Ale už i v zimě se jeho normálka, tedy jihovýchodní cesta, stává populárním cílem. Původně jsme chtěli zkusit těžší výstup ze severu, ale kvůli povodním jsme se nedostali na aklimatizaci do pohoří Alam Kooh, a tak jsme se rozhodli to zkusit rovnou.

Z mešity na chatu

To bude peklo z pouště rovnou do hor“, říkáme si, když nasedáme do nočního autobusu ve vedru uprostřed pouště Dasht-E Kavir. Druhý den večer už o pár set kilometrů dál na sever klepeme kosu v ca 3000m v mešitě nad městem Pollour, tedy prvním táboře na normálce Damavándu.

Druhý den nás pěšina dovede kolem divokých koní na zbytky sněhu, po nichž se na pásech doplahočíme do druhého tábora – chaty v ca 4200m. “Dovedeš si představit se zítra drápat o 1500m výš?” “Ani trochu, ale asi budem muset, pak má zas dorazit nečas.” Večerní náladu pak Martinovi kromě skvělého bujónu od MX3 Aventure zlepší i debata s dalším adeptem na výstup – sympatickým Sasíkem Reinerem a jeho družinou. Tématem jsou samozřejmě detaily jednotlivých cest v Labáčku.

Na vrchol

Po všelijaké noci se vydáváme do boje se stoupáním a počínajícími projevy výškové nemoci. „Výškoměr se snad zasekl a ten kopec je snad nekonečnej!“ Perspektiva holt klame a my máme živě před očima první dni vloni v základním táboře pod Pik Komunisma, kde jsme nebyli schopni ničeho, natož potom pomyšlení na lezení nahoru.

Ve skidepu ve výšce ca 5300m odškrtáváme jeden z posledních příznaků výškovky. Martin po vyprázdnění obsahu žaludku konstatuje, že už se cítí skvěle, tedy asi jako po 8 pivech. I se značně zpomaleným mozkem zíráme na přírodní podívanou cestou na vrchol – žluté kameny, sirné výpary a všudypřítomný puch.

Mně je čoveče úplně nádherně, asi jak po 12 pivech“podává Martin na vrcholu aktuální zprávu o svém zdravotním stavu. Až sem naše chytré Lumie naměřili přes 40.000 kroků, pořádná dálka. Mraky už mezitím halí daleké výhledy a my tak aspoň můžeme spěchat dolů. Silný vítr v poslední době odnesl většinu sněhu pryč a ten zbytek utemoval do solidního betonu. Že širší lyže mají tendenci na betonu vystřelovat se potvrzuje hned v prvním oblouku pod skidepem. Po druhém vypnutí mě čeká solidní klouzačka. Po tom třetím už brzdění bokem o kameny. Výsledkem kromě pořádné díry na kalhotách je i ztráta důvěry v lyže pro tento den. Takže zbylých 1000 výškových metrů  k chatě si dám raději pěšo. Martin tak má celou betonovou pistu jen pro sebe.

Zpátky v údolí to je čím dál tím těžší

Druhý den nás pak od chaty čeká jarní firn a pěší pochod zpátky na silnici. Večer pak naložení v sirných horkých pramenech kousek pod kopcem konstatujeme, že asi ještě nebezpečnější než výškovka je „nížkovka“. Její projevy nám posléze hodně pomáhá zmírnit Rainerova veselá skupinka, se kterou jsme se vypravili např. na teheránskou pouť. Naši němečtí souputníci ale odjíždí zpátky do Evropy a je jasné, že pro nás jediným řešením jen další výstup do hor.

Místní nad naším dalším plánem lehce kroutí hlavou – „Alam Kooh, tam nikdo na lyže nechodí, tam se lyžovat nedá.“ Možná i proto je to ideální plán na našich posledních pár dní v Íránu.

#SkiToCloud

Další zajímavosti z naší cesty najdete na https://instagram.com/microsoftcz

1_IMG_7726_Damavand z udoli

Damavánd z údolí

2_IMG_7738_Pohoda v mešitě (3000m), která je prvním táborem při výstupu

Pohoda v mešitě (3000m)

3_IMG_7743_Solární panel raději s sebou, abychom mohli dobíjet naše chytré Lumie a změřit tak počet kroků

Repráky hír, solár hír
I am going, I am charging
#GoalZero

4_IMG_7744_Cestou na chatu v 4200 metrec

5_IMG_7750_„já viděl divoký koně“

„já viděl divoký koně“

6_IMG_7753_„já viděl divoký koně“

„já viděl divoký koně“

7_IMG_7760_kousek pod chatou

Kousek pod chatou

8a_IMG_7777

Předzápasový rozbor (bez elektronické tužky)

8b_IMG_7813

Franzouský bujón od MX3 Aventure něměl chybu
#MX3 Aventure, #Travellunch

8b_IMG_7789

Ke strojům!

9_IMG_7819_Ráno stoupáme směrem k vrcholu. Díky větru docela zima

Ke strojům!

10_IMG_7843_Ráno stoupáme směrem k vrcholu. Díky větru docela zima

„Ten kopec je asi nekonečnej“

11_IMG_7848_Odtud (5300m) už půjdem jen bez lyží. Vítr z vrcholové části Damavándu odfoukal skoro všechen sníh

Skidepot (5300m) – ranní ptáčata už jsou na cestě dolů

12_IMG_7854_Žluté kameny, sirné výpary, točící se hlava.. zajímavá podívaná

Sopečná podívaná na cestě k vrcholu

14_IMG_7860_Žluté kameny, sirné výpary, točící se hlava.. zajímavá podívaná

Sopečná podívaná na cestě k vrcholu

15_IMG_7868_Na vrcholu je vždycky dobře_bylo třeba 41595 kroku

„to je paráda, čoveče.. jak pod dvanácti pivech!“
Vrchol Damavándu, 5600m

16_sjezd po betonovém snehu. lyze vypinaji, chce to jet dost opatrne

Betonujéém!

17_IMG_7922_Sirné lázně dole ve vesnici. Parádní zakončení výstupu

Pozápasový rozbor – část první

18_IMG_7924

Pozápasový rozbor – část druhá

20_IMG_8240

„Slyšels o těch tááákhle velkejch kolotočích, co tady mají?“ „Tyjo, tam musíme jít!“

IMG_8260

Boys just wanna have fun
Teheran amusement park