Blog 24 – Volání Hindúkuše

Při pohledu na mapu nám to hned začalo vrtat hlavou. Tian Šan, Pamír, Hindukúš… Do toho prvního jsme nakoukli vloni, do druhého letos na jaře a co ten třetí, ten s tak tajemným názvem, ten kam směřovali české expedice v šedesátých a sedmdesátých letech pěkně Tatrovkou nebo Liazkou až z Čech na několik měsíců více méně odříznutí od světa?

„A nepojedem se tam podívat?“ čte jeden člen Beton Ski Teamu správně z výrazu tváře tomu druhému. „To je už je v Afghánistánu, čoveče, to jsem vždycky doma uklidňoval, že tam se teda rozhodně nevypravím…“ Ale jako v mnoha minulých složitých životních situacích na pomoc přijde rešerše – o tom ví tenhle člen Beton Ski Teamu své. Pár nocí u monitoru ukáže, že na rozdíl od ostatních částí Afghánistánu se do Wakhanského koridoru relativně hodně jezdí, a to i do kopců a bez větších komplikací. O čerstvé zkušenosti a obrázky z místa činu se s námi přes Skype podělí Honza Haráč, který spolu s Martinem Ksandrem (se kterým se na podzim potkáme na Manaslu) jako první Češi od sedmdesátých let vylezli v roce 2013 Noshaq (7490m) – nejvyšší horu Afghánistánu a druhou nejvyšší horu Hindúkuše.

Po Pamír Highway se z kyrgyzského Oshe přehoupneme přes sedla Kyzil Art (4300m), Ak-Baital (4630m) a Uk-Buyak (4270m) do tádžického Khorogu, Ponorka občas lape po dechu, ale vede si skvěle. Afghánská víza k našemu velkému překvapení získáme během hodiny. Z aktuálních informací o Wahkanu, které po cestě sbíráme, vyplývá, že „vsjo normalna“. Dokonce se dozvídáme, že se letos o Noshaq s lyžemi pokoušela švýcarská výprava. Moc sněhu, takže se na vršek nedostali a už jsou na cestě zpět do Evropy.

My máme namířeno do stejné doliny. Leží hned za hranicemi na druhé straně údolí řeky Panj, takže se na tenhle čundr vydáme zase jako baťůžkáři. Při přebalování věcí na tádžické straně vesnice Ishkasim pozorujeme tuhle hraniční řeku a za ní bíle oděný Hindukúš. Tam někde se schovávají v mracích elegantní linie Gambez-E-Safed (6800m) i majestátního vládce Noshaq. V břiše lehké šimrání a hlavou zase zní Trabandi.. „co zítřek přípraví, co na břeh vyplaví…“

‪#‎SkiToCloud‬, https://instagram.com/microsoftcz

‪#‎Hanibal‬, ‪#‎G3‬, ‪#‎Boatpark‬, ‪#‎GoalZero‬, ‪#‎Pieps‬, ‪#‎Direct‬ Alpine,‪#‎SingingRock‬, ‪#‎Travellunch‬/MX3 Aventure

PS: pomalé připojení bohužel nedovolí nahrát víc fotek.

PS II: v příštích třech a čtyřech týdnech budeme dávat zprávy asi jen přes satelitní telefon. Najdete je na Facebooku a na první stránce našeho webu, kde by se koncem týdne mělo objevit nové okno „Beton News“.